Weer en klimaat

Engeland staat er om bekend dat het er veel regent. Dit klopt niet helemaal, het eiland kent ook veel droge periodes en ook periodes van fantastisch zonnig weer. Vooral in het zuidoosten van Engeland kan het in sommige gebieden erg droog zijn, zoals dat ook in de Franse Riviera het geval is.

Klimaat in Engeland

Het land kent een gematigd zeeklimaat. Dat betekent dat Engeland zachte winters en warme zomers kent. Daarnaast is er het hele jaar door in Engeland, net als in Nederland, kans op neerslag. Zoals eerder gezegd hebben niet alle gebieden last van de vele neerslag. In gebieden als Essex, Kent, Cambridgeshire valt per jaar minder dan 500 mm neerslag. De hoeveelheid Neerslag kan per gebied erg verschillen. In het Lake District in Noordwest-Engeland kan per jaar zelfs maar liefst 2000 mm neerslag vallen.

Zachte winters in Engeland

Het weer in Engeland wordt sterk beïnvloed door de Noordzee, de Keltische Zee, de Ierse Zee en de Atlantische Oceaan. Deze omliggende zeeën hebben veel invloed op de temperaturen in Engeland, en dat met name in de winter. De golfstroom zorgt ervoor dat er relatief warm water aangevoerd wordt. Daardoor zakken de temperaturen in de winter niet snel onder het vriespunt. Daardoor kent Engeland vrij zachte winters. Toch kan er af en toe toch wel sneeuw vallen in Engeland. Wanneer er een koude poollucht wordt aangevoerd vanuit het noorden kan er in sommige gebieden sneeuw vallen. Dat kan in sommige steden voor de lokale bevolking veel problemen opleveren, maar dit gebeurt bijna nooit.

Aangenaam weer in de Engelse zomers

De golfstroom zorgt er in de zomer ervoor dat temperaturen niet heel erg hoog oplopen. De hoogste temperaturen worden meestal gemeten in Cornwall en Devon. Met name Devon maakt goed gebruik van de warme luchtstroom vanuit het zuiden. Daardoor is de kans op regen ook erg klein. In Londen is het in de zomer ook prima vertoeven. De gemiddelde temperaturen kunnen bij langere periodes van mooi weer oplopen tot 28 graden. In de zomermaanden liggen de gemiddelde temperaturen in Manchester en Liverpool rond de 20 graden.

Aanbieders voetbalreizen Engeland